Zwitsers in de LTM

Zwitsers in de LTM

27 augustus 2018 21:21

Al een aantal jaren hebben we deelnemers uit Zwitserland. Het land dat bekend staat om zijn horloges en uurwerken en juist deze Zwitsers doen mee in een evenement als de LTM waar de tijd niet het belangrijkste is. Wij vroegen ons af hoe zij bij de LTM terecht zijn gekomen en hoe zij deze ervaren. Luuk Schaffner hebben we bereid gevonden om 1 en ander uit te leggen.

Via vrienden uit Denekamp, waaronder Cor Bonnes (hij wordt betiteld als “flinke Sportskanone”), hebben ze voor het eerst met enkele collega’s meegelopen.  Na enthousiaste verhalen heeft langzaam aan de hele familie deelgenomen waaronder Jannie Schaffner-Martens(oorspronkelijk denekampse). De laatste jaren is de groep Zwitsers een gezelschap van familie en vrienden.

De laatste 5 jaar op rij heeft Luuk meegedaan, “Ein kleines Jubiläum”. De meeste anderen dit jaar voor de derde keer. In de 11e LTM zijn ze met 3 vrouwen en 7 mannen aanwezig.

Meedoen aan de LTM heeft meerdere redenen. Het weerzien met de vrienden uit Denekamp en genieten van de gemoedelijke sfeer hier. De LTM is niet een gewone loopwedstrijd met als doel zo snel mogelijk over de finish te komen. Het begint ’s morgens bij de start al om samen “die LTM-Hymne” te zingen, iedere deelnemer is vrolijk en gemotiveerd maar de dagzege is geen doel. Het afwisselend lopen en fietsen maakt het ook voor de iets minder getrainde sporter haalbaar.  Wij waarderen deze mogelijkheid zeer! De lekkere hapjes en drankjes, “Die Leute an de Ständen sind immer super gelaunt, extrem grosszüggig und hilfsbereit.”

En dan de route. “Wo sonst joggt man durch Gemeindehäuser mit Live-bands, durch Kuhställe …” en verder de mooie paden, bossen en weides.

En om de sfeer van het evenement te begrijpen zul je zelf toch een keer zelf mee moeten doen. De LTM is voor mij zoals ik Holland ken, aardige en open mensen, goede organisatie met oog voor detail. En zekers niet onbelangrijk het finish-bier, dat mag niet ontbreken. “Eine vom Sport trocken gehustete Kehle soll ja schliesslich wieder richtig benetzt werden – alles andere wäre ungesund.”

Jungfrau-Marathon of de LTM? Ik denk dat de Jungfrau zeker mooi en uniek is maar ik ga dan toch liever met een rugzak vol met lekkernijen “und schlendere den Berg hinauf.” Rustig genieten van het berglandschap. Doe mij dan maar toch de LTM. Sport und Genuss in einem.

Bedankt Luuk en je Team GoAntiGo

Tot 13 oktober.