Interview oudste deelnemer LTM 2018

Interview oudste deelnemer LTM 2018

15 september 2018 09:12

Naam: Johan Knoester
Leeftijd: 73
Woonplaats: Oudehaske, Friesland.

Waarom ben je begonnen met hardlopen?
Heel simpel, ik werd te dik. Ik ben eerst begonnen met voetbal, en via een neef ben ik gaan lopen. Al snel was ik besmet met het loopvirus, toen was ik 38 jaar. Ik heb heel veel gelopen en loop nu nog enkele keren per week. Ik loop graag in een groep. De loopschoenen worden altijd meegenomen, waar ik ook maar naar toe ga.

Wat betekent hardlopen voor je?
Heel veel, het lopen op zichzelf is genieten, ik woon in een klein dorpje in Friesland en ben zo in de wijde wereld. Ik zie het als totale ontspanning. Naast het lopen fiets ik in de zomer. Ik begeleid ook een groep die net beginnen met het hardlopen. Schaatsen in de winter vind ik ook prachtig. In 1997 heb ik de Elfstedentocht geschaatst. Deze heb ik ook een keer gefietst en gewandeld, waardoor een certificaat wordt uit gereikt door de Commissaris van Koningin van Friesland.

Aan welke evenementen heb je deelgenomen?
Ik heb marathons gedaan waaronder Rotterdam. Mijn snelste tijd was daar 3h11’12. De bedoeling was onder de drie uur, maar de man met de hamer kwam langs. Ik was 43 toen ik mijn eerste marathon liep.
Ik heb 25 keer in Göteborg de halve marathon gelopen. Dat is de mooiste die er bestaat. 1h31’12 is de snelste tijd die ik daar heb gelopen. Ik heb nu een tijdje deze halve marathon niet gelopen i.v.m. herseninfarct maar ben nu aardig goed hersteld dus hopelijk volgend jaar weer.

Hoe kom je bij de LTM?
Twee maten gingen naar Griekenland een aantal jaren geleden om daar een marathon te lopen. Ik kon helaas niet mee, maar wou dat bewuste weekend wel een marathon lopen en dat werd dus de LTM. Ik was direct hartstikke enthousiast en bij terugkomst heb ik een groot deel van de hardloopclub “Heereveen” meegenomen. Ik heb vier keer de solo gelopen, en de laatste jaren vorm ik een duo met mijn neefje. Die heb ik als baby in de armen gehad en nu lopen we samen de LTM!

Wat maakt de LTM zo bijzonder?
Het hapje, drankje, de organisatie, de streek en omgeving, het is gewoon een hele happening. Met het inschrijven is er wel sprake van enigszins spanning of we er wel doorkomen dit jaar. We verblijven meestal bij het Ros van Twente. Mijn vrouw gaat ook altijd mee. We maken er een familie-uitje van: donderdagavond heen, zondagavond terug.

Hoe bereid je je voor op de LTM?
Richting de LTM ga ik wat vaker duurlopen doen en de afstand opschroeven. In september breng ik veel tijd in Spanje door, maar dan doe ik daar mijn duurloopjes. Het blijft toch een behoorlijke intensieve marathon, ondanks de rustpunten en het hapje en drankje. Ik start meestal als eerste en bij een wisselpunt wordt er omgeruild. De overgang van fietsen naar lopen vind ik goed te doen, daar heb ik niet veel moeite mee.

Heb je nog een goed advies voor LTM-deelnemers?
Goede schoenen, goede warming up en duurtraining is belangrijker dan interval om zo het uithoudingsvermogen te verhogen. Maar bovenal: heb plezier, dat is het belangrijkste! Probeer te genieten van de buitenlucht, de natuur om je heen.

Wat is je een ultiem doel wat betreft hardlopen?
Op mijn 75ste wil ik graag nog een keer de marathon van Rotterdam lopen, samen met mijn neef. Geen gekkigheid met tijden hoor, puur lopen en genieten.

Johan, bedankt voor het inspirerende interview! Een fantastisch voorbeeld dat sporten ook op latere leeftijd nog steeds kan!